tiistai 16. tammikuuta 2018

Opinto- ja verkostoitumismatka Viroon 9.-10.1.2017

Matkalle lähdettiin 22 henkilön voimin. Opintomatkan vierailukoteet suunnitteli opas Elina Aro ja kuljettajana toimi Joonas Nieminen HämeBus Oy:stä. Majoitus- ja kartanokohteita edustivat Tunnelmakartanot, Renkaloma, Levomäen maatilamökit, Kriipin Lomamökit, Petäys Resort, Mustialan Kartano ja Willa Göös. Ravintolapalveluista mukana olivat Marskin Maja ja Rengon Pitopalvelu. Muista matkailupalveluista mukana olivat Räyskälä-Säätiö, Osuuskunta Monineuvo, Lepaan Matkailu, Naivistit Iittalassa, Iso-Hiiden Kartano ja PVPaintball.  Elina on asunut pitkään Virossa ja hänellä on siellä oma yritys. Saimme kuulla matkan aikana millaista yrittäjyys on Virossa. Ulla Heinonen Naivistit Iittalassa -säätiöstä on kirjoittanut opintomatkasta  oman blogin, jossa hän käsittelee enemmän yrittäjyyttä Virossa. Ullan blogi on luettavissa täältä.



Elina Aro teki perusteellista työtä perehtyen ennakkoon osallistujien yrityksiin ja etsi vastaavia yrityksiä vierailukohteiksemme. Matkan suunnaksi valikoitui Länsi-Viro, jossa vierailimme seitsemässä eri yrityksessä. Täältä löydät opintomatkan ohjelman.

Ensimmäisenä kohteenamme oli Kuusikun kartano (https://www.facebook.com/Kuusiku/?fref=ts)Omistaja oli juuri hankkinut kartanon ja on aloittelemassa sen kunnostusta.


Seuraavaksi tutustuimme Vigala joella olevaan lauttaan, jossa oli hyvät tilat 36 vieraalle, upea sauna ja palju (​http://parvematkad.ee/). Lisäksi yläkerrassa oli vuoteet 20 henkilölle! Tässä kohteessa totesimme viranomaismääräykset huomattavasti erilaisemmiksi kuin Suomessa.





Majoituskohteeksi Elina oli valinnut Luhtren Matkailutilan (​www.luhtre.ee).




Elina oli järjestänyt majoituskohteeseen verkostoitumisillallisen, johon osallistui parisenkymmentä virolaista yrittäjää. Oli kiva tutustua uusiin ihmisiin ja kuunnella uusien paikkojen esittelyjä. Esittelyistä jäi into päästä vierailemaan kohteissa vapaa-ajalla!


Opintomatkan toisen päivän tutustumiset aloitimme vierailulla Ruunaweren vanhaan postiasemaan
(​http://www.ruunawere.ee/fi/), joka toimii nykyisin hotellina. Tämä kohde selvästi inspiroi osallistujia.





Matkamme jatkui kohti Uuskaldan lomakylää (www.uuskalda.ee/index.php?pid=20&lang=1). Yrittäjä puhui viroa niin eläväisesti, että osa puheesta meni ilman tulkkaustakin. Kaikki varmasti muistavat lämpimän juoman ja leipäset, jotka hän tarjoili meille viimaisessa tammikuisessa säässä. Saimme leivän reseptinkin jälkikäteen, josta voimme muokata suomalaisen version.   




Uuskaldasta matkamme jatkui perheomisteiseen Dirhamin satamaan (http://dirhami.ee/). Dirhamin satama  edusti monipuolista modernia yritystä, jossa jo toimi hotelli, ravintola, satamapalvelut ja kalankäsittelylaitos. Heidän tulevaisuuden suunnitelmana oli sijoittaa 6 miljoonaa euroa alueelle, rakentaen mm. kylpylähotellin ja laajemmat satamapalvelut. 




Viimeisenä vierailukohteenamme oli Läänemaan suurin matkailukeskus Roosta (http://www.roosta.ee/), joka on keskellä kaunista mäntymetsää ja rantaa. Majoitus on mökeissä ja aktiviteetteina löytyy mm. seikkailupuisto, surffaus ja keilaus.





Osallistujien kommentteja opintomatkasta:
“Hyvät tutustumiskohteet, erinomainen esittely“ ,
“Vähän liian kiireinen aikataulu, ehkä yksi yö enemmän olisi ollut parempi, illanvietto jäi vähän lyhyeksi“
“ Hyvä kokonaisuus! Toimiva ja innostava ohjelma. Opintomatkan ajankohta hyvä“

“Opas aivan mielettömän ihana! Todella ammattitaitoinen ja osasi asiansa. Kiva reissu kaikin puolin“

Kuvat: kohdekuvat yritysten nettisivuilta, henkilökuvat A. Ojanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti